Back to top

TIPS & TRICKS VOOR EEN AESTHETICALLY PLEASING INSTAGRAM FEED <3

SAY WHAT?! Vrij vertaald gaat het om de feed van je Instagram die er mooi uitziet en een consistente look heeft: je Instagram esthetiek. Naast dat een aesthetically pleasing feed er gewoon heel mooi uitziet, draagt het bij aan de professionaliteit van je organisatie, versterkt het je boodschap en draagt het bij aan het omzetten van je profielbezoekers naar trouwe volgers en klanten. #herkenbaarheid

Uiteraard zijn een brand book (met duidelijke richtlijnen voor het gebruik van je merk) en goede foto’s belangrijk voor de esthetiek, maar een goede nabewerking van je beeldmateriaal mag zeker niet op je prioriteitenlijst ontbreken! In deze blogpost zoomen we in op een paar simpele tips, die iedereen (fotograaf of niet) op weg helpt naar die aesthetically pleasing Instagram feed.

KIES CONSEQUENT

Bedenk goed wat jouw volgers willen zien, wat jij wilt laten zien en wat haalbaar voor je is om te maken qua beeld. Je kunt je beeld naar jouw smaak framen (uitsnijden) en zo spelen met de compositie en details. Je kunt ervoor kiezen om totals en close-ups af te wisselen of juist heel consequent jouw item of model op altijd op dezelfde manier of dezelfde plek te fotograferen. Verkoop je bijvoorbeeld sieraden? Dan is het belangrijk dat je klanten je product goed zien (=close-up). Wil je een stukje sfeer en beleving meegeven, dan kies je er juist voor om meer van de persoon/omgeving te laten zien (total). Wat je ook kiest: kies consequent en zorg dat er een ritme in je raster zit en je beelden samen een geheel vormen.

IT’S ALL ABOUT AMBIANCE

Doe je bijvoorbeeld iets in de koffie branche? Dan is het logisch dat je kiest voor een wat donkerder beeld met minder contrast en eventueel een filter met bruintinten. Terwijl als je bijvoorbeeld een auberginekwekerij hebt, je zult gaan voor heldere, frisse beelden, met veel contrast en een bewerking die het paars en groen van je scherm laten spatten.

LANGLEVE DE FILTERS EN PRESETS

Wil je je beelden eenvoudig een bepaalde stijl geven waardoor ze lekker matchen? Gebruik dan een filter of preset. Dit zijn allebei tools om je beelden een gelijk kleurenschema te geven. In Instagram zitten verschillende filters die je kunt gebruiken om de look te bereiken die je wilt. Dat is fijn, als je daar iets vindt dat bij je past. Minder fijn: iedereen kan dezelfde filters gebruiken. En een filter pakt niet altijd even goed uit op alle delen van een foto.

Een preset is geen laagje dat je over je foto legt (zoals de filter). Een preset is een bepaalde bewerking, die je helemaal op maat kunt maken of laten maken. Het geeft je beelden een unieke look. Met een preset heb je meer mogelijkheden om je beeld aan te passen dan bij een filter. De preset gebruik je in Adobe Photoshop Lightroom. Het gebruik is best eenvoudig. Je kunt verschillende presets online aanschaffen of er een op maat laten maken door een professional. Met een preset geef je met een druk op de knop een hele reeks foto’s dezelfde bewerking en een zelfde look. Het kan zijn dat je een enkel beeld nog even moet tweaken voor het beste resultaat.

DON’T POST ON THE FLY

Het is bijna onmogelijk om een geweldige en goed samengestelde Instagram feed bij te houden wanneer je on the fly post. Je wilt ervoor zorgen dat elk nieuw bericht goed past bij je voorgaande post. Gebruik daarom een visuele planningstool (zoals Preview) om te experimenteren met verschillende beeldstijlen en composities. Zo kun je precies zien hoe je Instagram feed uitpakt en kun je het perfecte raster bereiken. Je kunt je beelden eenvoudig schikken of verwisselen vanuit je mediabibliotheek totdat je de beste compositie voor je feed hebt gevonden.

#INSPO

Dit punt had ook op nummer één kunnen staan maar ‘kijken en vergelijken’ blijf je altijd doen: hoe ziet de feed van je favoriete Instagram account eruit? Hoe framen ze hun foto’s? Hoe sterk is de filter of gebruiken ze een preset? Houd je ogen altijd open voor inspiratie om de esthetiek te verbeteren. Daarbij verandert Instagram constant en komen er nieuwe functies bij zoals dat ze recent Reels en Gidsen hebben toegevoegd. Daar wil je als eerste bij zijn, toch?

Wil jij ook die aesthetically pleasing Instagram feed, maar ontbreekt de tijd? No worries. Wij beheren maar al te graag jouw socials, organiseren met liefde een social shoot voor je en/of ontwikkelen jouw unieke preset.

READY? 

#besocial and say hi@despirt.nl.

Post a Comment