Close
Type at least 1 character to search
Back to top

ONE YEAR ANNIVERSARY!

Yay! 15 oktober bestaat www.despirt.nl een jaar. Een echte milestone en een mooie aanleiding om stil te staan bij mijn eerste ondernemersjaar. In deze blog neem ik jullie mee in de highlights en (natuurlijk) mijn belangrijkste ondernemerslessen van het afgelopen jaar. Ik hoop dat dit stuk je inspireert om ook voor jezelf te beginnen, iets te doen waar je heel blij van wordt, je mij beter leert kennen of dat dit stuk je om een hele andere reden inspireert. 

START: WE GAAN ER GEWOON VOOR EN ZIEN WEL HOE VER WE KOMEN

15 oktober 2020 worden mijn dromen werkelijkheid. Na de hele zomerperiode aan mijn business-idee, branding (logo, kleurenpalet, etc.) en website te hebben gewerkt ben ik eindelijk operationeel. De visitekaartjes zijn binnen, de afspraak om mijn FIAT 500 te bestickeren staat gepland en mijn eerste officiële klantafspraken zitten ook in de pipeline. Op dat zelfde moment heb ik ook een leuk team om me heen verzameld: een fotograaf, grafisch designer en een content markteer. Kortom: alle expertises in huis om mijn klanten volledig te ontzorgen en hun marketing naar een next nevel te tillen! Laat dat nou precies zijn wat ik wil. 

WORK, WORK, WORK – DRUK, DRUK, DRUK

We zitten met zijn allen midden in een lock-down, maar dit gaat eigenlijk totaal aan mij voorbij. Ik ben namelijk alleen maar met Despirt Marketing Agency en haar klanten bezig. Ik werk van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat en als het even kan ben ik het hele weekend ook lekker aan het werk. Heavy? Nee, totaal niet! Ik wil op dit moment eigenlijk alleen maar met mijn bedrijf bezig zijn en heb energie voor 10. Ik denk dat veel ondernemers deze adrenaline boost fase wel zullen herkennen. 

DECEMBER 2020

De feestdagen breken aan en het nieuwe jaar staat voor de deur. Een moment om terug te blikken op de eerste drie maanden en de koers voor het nieuwe jaar te bepalen. Conclusie: het gaat lekker! Ik heb mijn eerste zes vaste klanten binnen, waarvan 50% uit vrienden of familie bestaan, maar je moet ergens beginnen toch? En ik zal je iets verklappen: voor vrienden of familie werken is lastiger dan voor onbekenden hoor! 

En door naar een nieuw jaar, nieuwe rondes, nieuwe kansen en vier hele leuke nieuwe klanten! In 2020 bediende ik eigenlijk alleen klanten met social media of grafisch design vragen, maar in 2021 veranderde dit. We worden door verschillende bedrijven gevraagd om als (marketing) consultants aan te sluiten. Tof, we gaan nu ook adviseren!

Vanaf dit moment gaat niet meer mijn hele omzet direct weer terug in het bedrijf als investeringskapitaal, maar is er ook ruimte om mezelf salaris uit te keren. #goals 

KOMKOMMERTIJD? 

Een stom woord vind ik het en nogal ouderwets wat mij betreft. Aka 2021 bestaat dit toch niet meer? Althans niet in mijn branche, want daar is er geen ruimte voor een zichtbaarheidspauze. Nu ik mijn mening heb gedeeld m.b.t. het begrip komkommertijd kun je je vast wel voorstellen dat ik het nogal lastig vond om op vakantie te gaan en werk een beetje los te laten. Gelukkig heb ik veel klanten die ervaring hebben met deze problematiek. Hun tips hebben ervoor gezorgd dat ik lekker kon genieten van de Spaanse zon en de business ook gewoon doorliep. Onderstaand de beste adviezen die ik heb gekregen en netjes heb opgevolgd:

  • Ruim van te voren communiceren naar klanten wanneer je met vakantie bent. 
  • Flink vooruit werken, zodat je niet direct in de stress-mode komt zodra je terugkeert. 
  • Out-of-office aan en telefonisch bereikbaar voor spoedvragen. 
  • Iedere ochtend (ma-vrij) tussen 09.00 uur en 10.30 uur even het hoognodige wegwerken, zodat alles lekker door blijft lopen. 
Q4 2021: READY FOR THE NEXT CHAPTER

Tijd voor vernieuwing! Per 1 oktober is Despirt Marketing Agency officieel verhuisd naar Hendrik-Ido-Ambacht. Ik werkte eerst voornamelijk vanuit huis, bij koffietentjes in de buurt en veelal bij klanten in de Drechtsteden op locatie, maar ik vond dat het tijd werd voor een eigen professionele plek. Mijn meubeltjes komen nu langzaam binnen. Nog een paar weekjes en dan krijgen jullie een impressie op de socials hoor! Verder heb ik me ingeschreven bij de OVZ (Ondernemersvereniging Zwijndrecht) om mijn zakelijke netwerk uit te breiden en ben ik ook weer twee nieuwe vaste samenwerkingen aangegaan om het Despirt team uit te breiden. Sinds kort werk ik voor teksten in alle soorten en maten samen met Helen van der Werf en voor sprekende beelden met Nikki Ruyssenaars

PS: ik ga ze snel op de people pagina van www.despirt.nl zetten hoor!

Naast al die mooie hoogtepunten zijn er natuurlijk ook belangrijke lessen die je leert door te gaan ondernemen, zowel privé als zakelijk. Zo heb ik geleerd om niet bang te zijn om hulp te vragen aan anderen als je er zelf even niet uitkomt. Iedereen leert en iedereen heeft zijn eigen expertise, men verwacht niet dat je alles weet. Daarnaast matcht niet iedereen met jou en je bedrijf en dat is oké. Ga vooral geen relaties forceren, want die lopen vroeg of laat toch ten einde. Tenslotte, last but not least: laat je niet gek maken! De meeste problemen lossen zich van zelf op. 

Heb je vragen of wil je eens sparren over het ondernemerschap? Let me know!